کره و خامه، هر دو محصولاتی لبنی و بر پایه چربی شیر هستند. یعنی میزان چربی این محصولات نسبت به شیر خام بسیار افزایش پیدا کرده است.
شیرهای خام معمولی که تازه دوشیده شدهاند حدود ۳/۲ تا ۵/۳ درصد چربی دارند.
در حالی که حداقل میزان چربی در خامههای صبحانه حدود ۳۰ و در کرهها هم حدود ۸۰ درصد است.
چربی خامه معمولی یا صبحانه حدود ۹ برابر چربی شیر تازه دوشیده شده است. چربی خامه حتی از چربی ماست های پرچرب موجود در بازار که ۵ تا ۸ درصد چربی دارند هم بیشتر است. خامههای کمچرب که در حال حاضر در ایران وجود ندارند اما در برخی کشورهای دیگر میتوان آنها را دید، حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد چربی دارند.
این خامهها که با عنوان «کمچرب» عرضه میشوند، بیشتر مناسب افرادی است که به دنبال رژیمهای غذایی کمکالریتر هستند.
البته ناگفته نماند خامههایی با چربی بالا هم در بازار وجود دارند که چربی آنها گاهی تا ۶۰ درصد هم میرسد. البته این خامهها استفاده چندانی در مصرفهای خانگی ندارند و بیشتر مناسب قنادیها و صنایع تولید کیک و شیرینی است.
خامههای ترشی که اسیدی شدهاند هم بیشتر مصرف صنعتی برای تولید محصولهای خوراکی دارند و کمتر در خانه از آنها استفاده میشود. به طور کلی خامههای صبحانه از حدود ۳۰ درصد چربی، ۶۰ درصد آب و ۱۰ درصد هم مواد خشک تشکیل میشوند.